Цената и доброто продуктово изображение са ключови фактори за успешни продажби в онлайн среда. 78% от онлайн потребителите предпочитат да купуват продукти, които са представени чрез добри снимки на продуктовата страница.

66% от пазаруващите онлайн биха желали да видят поне 3 изображения на продукта, докато пазаруват. Тази тенденция се обяснява най-вече с факта, че при пазаруването онлайн, клиентът има нужда да види продукта от всеки ъгъл, а това е възможно само ако му предоставим достатъчно на брой детайлни изображения.

Достигайки до тези изводи, идва момент, в който всеки предприемач си задава въпроса: „Как да избера подходящ продуктов фотограф за моя бизнес?“

В следващите редове ще ви представим пет въпроса, които спроред нас трябва да зададете при избора на фотограф, който ще снима вашите продукти.

1. Къде мога да видя Вашето портфолио?

Фотографията е широко понятие и има много различни области. Затова е важно да знаеш точно от какъв фотограф имаш нужда за твоя проект. Например, ако искаш да запечаташ спомена от твоята сватба, то трябва да потърсиш услугите на сватбен фотограф. За заснемане на продуктови снимки, е добре да се довериш на специалист с опит в продуктовата фотография.

Първият въпрос, който трябва да зададеш при избора на фотограф не случайно е къде може да разледаш потрфолиото му. По този начин можеш много бързо и лесно да провериш какъв опит има фотографът, дали е подходящ за заснемането на продуктите и не на последно място дали неговият стил подхожда на идентичността на твоя бранд.

Съветваме те да избереш няколко снимки от портфолиото му, които ти харесват и да му ги изпратиш като пример за това, което очакваш като резултат от съвместната ви работа. Така ще улесниш значително процеса на комуникация.

2. Каква е Вашата заетост?

Преди да започнеш търсенето на фотограф е добра идея да знаеш какъв е крайният срок за завършване на твоя проект. Попитай кога има готовност да започне работа и след колко време ще получиш финалните кадри.

Ако си притиснат от времето, със сигурност ще ти трябва специалист, който да свърши навреме работата. Но дори да не бързаш, винаги е добре да знаеш кога ще получиш снимките, за да планираш всички останали дейности.

Някои фотографи могат да ти предоставят необработени снимки веднага след фотосесията, с цел публикация в социалните мрежи. Други нямат такава практика и при работата с тях е необходимо да ги предупредиш, ако имаш такива изисквания.

3. Какво е и какво не е включено в цената?

Цената, която фотографите предлагат за своите услуги, най-често е техният хонорар на час или цената за определен брой кадри.

За да избегнеш увеличаване на крайната цена впоследствие, е добре да предвидиш следните разходи, които понякога не са включени в офертата на фотографа:

  • Реквизит
  • Сценография
  • Обработка на кадри
  • Извънреден труд
  • Хонорар на помощник-фотограф
  • Транспортни разходи
  • Хонорар на модел
  • Наем на студио/локация

 

4. Къде се намирате?

Локацията на фотографа също е от съществено значение. Ето защо е добре да знаеш преди да започнеш работа с него, дали ще е необходимо да изпращаш продуктите до друг град. Това разбира се ще означава разходи за доставка, както и известно забавяне на проекта.

Ако се налага фотосесията да бъде извършена намясто и фотографът трябва да пътува от друг град, това също може да означава допълнителни разходи за транспорт.

При сравнение на оферти на фотографи тези транспортни разходи не трябва да се пренебрегват.

5. Какво се изисква от мен?

Целта на този въпрос е да дадеш начало на ползотворна комуникация с фотографа. Чрез получаването на конкретна информация от негова страна може много по-лесно да се навлезе в детайл и да се избегнат често допускани грешки.

Например, ако желаеш фотографът да изпълни определен стил или композиция за всяка снимка, той може да има нужда да му предоставиш писмено задание за проекта, от което той да се ръководи.

Понякога проектът може да изисква заснемане на специфична локация или с определени модели. В тези случаи  също трябва да определите кой ще отговаря за организационния процес.

Искаш да работим заедно?

Разкажи ни за особеностите на твоя проект, а ние ще изготвим оферта съобразена с нуждите на твоя бизнес.

СВЪРЖИ СЕ С НАС!