Ако се занимаваш с онлайн търговия, сигурно си си задавал въпроса – с какви снимки е най-добре да представиш продуктите си пред клиента. Изчистени снимки с продукта на бял фон, или добре композирани лайфстайл снимки, които показват продукта в естествената му среда.

И двата вида снимки имат своето предназначение. В тази публикация ще ти дам няколко съвета за това, как да решиш дали за твоите продукти е по-добре да използваш лайфстайл или снимки на бял фон!

Продажба в платформи за търговия

Ако продаваш продуктите си в някоя голяма платформа като Амазон, Ибей или Емаг е добре снимките ти да са на бял фон, тъй като в тези платформи по-голямата част от изображенията са точно такива. 

Клиентите на тези платформи са свикнали да виждат продуктите на бял фон и е възможно да отблъснеш част от тях, ако качиш продукт с лайфстайл снимка. Разбира се, има платформи като Etsy например, където се приема добре използването на лайфстайл фотографии.

Добре е да се запознаеш и с официалните правила на платформата, защото например Амазон има изискване поне първата снимка на продукта да бъде на бял фон.

Продажба в собствен онлайн магазин

Ако продаваш продуктите си в собствен онлайн магазин, изборът между двата вида снимки ще бъде продиктуван по-скоро към дизайна към който се стремиш. Но според мен в повечето случаи  белият фон е най-добрият избор. 

Ако все пак решиш да използваш лайфстайл снимки или снимки на фон, различен от бял, спазвай някаква консистентност на фоновете и се стреми да са семпли, защото все пак главната цел е клиента да види колко хубав е продуктът, а не фонът.

Кога е подходяща лайфстайл фотографията?

Като цяло, когато става въпрос за продуктови страници, каталози или онлайн магазини, целта е вниманието на потребителя да се насочи единствено към продукта, за това препоръчвам да се използват снимки на бял фон. 

Но ето няколко ситуации в които бих препоръчал да се използват лайфстайл продуктови снимки.

Ако продавате продукт, който не е масов и има вероятност част от клиентите ви никога да не са го виждали на живо е добре да им го покажете в естествена среда, за да придобият представа как се използва и приблизително колко е голям.

Ако целта на брандинга ви е да бъдете некомерсиални и продавате бутикови стоки, може би е добра идея да използвате лайфстайл снимки, защото много често хората асоциират продуктовите снимки на бял фон с продажби и масови стоки.

Също така според мен, снимките на бял фон нямат място в социалните мрежи. Да чу ме, спри да качваш в Инстаграм, снимките на бял фон, които ти е изпратил производителя. Просто недей, това не е каталог. Една снимка на продукта, набързо направена с телефон, би имала много по-голям успех в социалните мрежи отколкото скучна снимка на бял фон.

Искаш да работим заедно?

Разкажи ни за особеностите на твоя проект, а ние ще изготвим оферта съобразена с нуждите на твоя бизнес.

СВЪРЖИ СЕ С НАС!